Näe & Koe
Parkanossa voit kokea luonnon rauhan ja kauneuden esimerkiksi Kaidoilla vesillä tai huikeat maisemat ja muinaiset merenrannat Alkkianvuorella. Keskustassa voit kesäaikaan ihailla ITE-taidetta tai pelata kierroksen minigolfia Leijonapuistossa!
MUSEOT
Parkanosta löydät useita erilaisia museoita. Metsämuseo esittelee metsätöiden historiaa Kaitojenvetten huikeissa erämaamaisemissa. Militariamuseo Karhumäessä voi vierailla korsussa tai nähdä läheltä MIG-hävittäjän. Kotiseutumuseossa pääsee tutustumaan esimerkiksi Parkanon Paroonin värikkäisiin vaiheisiin.
Parkanon kotiseutumuseo
Parkanon kotiseutumuseossa esitellään parkanolaisia paikallisia perinteitä. Vuonna 1890 valmistuneessa viljamakasiinissa Parkanon kirkon kupeessa on Parkanon Paroonin Gustaf Wrede af Elimä´n osasto, parkanolainen kamari ja tupa sekä työvälineitä. Yläkerrassa on mittava määrä Parkanon kirkon vanhaa esineistöä, jotka muistuttavat muun muassa Parkanon kirkon tapuliin osuneesta salamaniskusta juhannuksena 24.6.1928.
Kirkkopolku 1 | 044 786 5516
Metsämuseo
Metsämuseo esittelee metsätöiden historiaa 1860-luvun sahateollisuuden noususta aina 1960-luvun koneellistumiseen. Metsämuseon alueella on näyttelyhalli, savottakämppä, sauna, hevostalli ja metsätyökoneita. Lisäksi museon läheisyydestä löytyvät luontopolku, Messukallio, uimaranta, laavuja ja nuotiopaikkoja. Metsämuseo ja ympäristössä solisevat Kaidatvedet on myös yksi Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark-kohde Parkanossa. Alueelle voi mennä myös aukioloaikojen ulkopuolella retkeilemään ja nauttimaan luonnosta.
Rännärinmuseotie 112 | 044 786 5516
Militariamuseo Karhunmäki
Militariamuseo Karhumäessä on esillä sota-ajan käsiaseita, puhdetöitä, pahkaesineitä ja erilaisia puhelimia sekä niiden kenttäkeskuksia, raskasta militariakalustoa Mig-21:stä panssarivaunuun. Museo koostuu kolmesta eri rakennuksesta, hirsirakennus, korsurakennus ja kyläkauppa.
Tuomenhaara 10 | 040 544 3039
Parkanon Radiomuseo
Parkanon Radiomuseossa voit tutustua 1920–1960-luvun putkiradioihin, puhelimiin sekä televisioihin. Lisäksi museossa on vanhoja matkaradioita, puhelimia sekä televisioita (50-luvulta alkaen) ja muuta antiikkielektroniikkaa. Kokoelmissa on myös mekaanisia laskukoneita 1900-luvun alusta alkaen.
Haverintie 276/44 | 040 5867 354
Parkanon kirkko
Parkanon kirkko on valmistunut v. 1800. Kirkon rakentaja ja todennäköisesti myös suunnittelija oli jalasjärveläinen tunnettu kirkonrakentaja Salomon Köhlström (Köykkä). Kirkko ja sen välittömään läheisyyteen rakennettu hautausmaa vihittiin käyttöön v. 1805. Hautausmaata on myöhemmin laajennettu. Kirkon alttaritaulu on vuodelta 1839 ja sen on maalannut Henrik Grönlund Urjalasta.
Galleria Raamikko
Galleria Raamikossa on esillä taiteilija Salme Törmän maalauksia ja installaatioita. Taiteilijan työhuone on samassa osoitteessa, samoin myymälä, jossa on myynnissä muun muassa taiteilijatarvikkeita sekä erilaisten kehystystöiden vastaanotto.
More Joy
More Joy on suomalainen design-yritys ja tehtaanmyymälä, joka tuo tuotteillaan ja palveluillaan iloa arkeen. More Joy:ssa suunnitellaan ja valmistetaan vastuullisesti painettuja tekstiilejä, kuten keittiöliinoja ja muita keittiötuotteita. Tehtaanmyymälässä esitellään tuotantoa ja tuotteita ryhmille ja yksittäisille matkailijoille.
Parkano on ITE-kesäkaupunki
Tämän vuoden näyttelyn teema on ITE Vauhdissa. Tervetuloa ihmettelemään ja ihastumaan!
Parkanossa on nähty ITE-taidetta katukuvassa aina vuodesta 2011 lähtien. ITE-taide on saanut Parkanossa innostuneen palautteen niin paikallisilta, kesäasukkailta kuin matkailijoiltakin. Parkanon kaupunki päättikin kesällä 2018 lähteä jalostamaan ideaa ja julistautui ITE-kesäkaupungiksi yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa.
Kesäkuusta elokuuhun on esillä vuosittain vaihtuva ITE-näyttely, johon voi tutustua ITE-mobiilireitin avulla. Se ohjaa kulkijan Kolmoskeskuksen teosten luota keskustan puistoihin ja kadunvarsille ja sieltä Viinikkajoen hienoon koskimaisemaan. Reitin lisäksi tarjolla on tietoa teoksista sekä pelillinen mahdollisuus.
TUTUSTU GEOPARKIIN
Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark on läntisen Suomen luontomatkailuhelmi. Se kokoaa yhteen alueen arvokasta geologiaa, luontoa ja kulttuuria sekä kestäviä retkeily- ja matkailupalveluja. Geopark yhdistää eteläpohjalaisen Kauhajoen, Isojoen ja Karijoen, pirkanmaalaisen Parkanon ja Kihniön sekä satakuntalaisen Kankaanpään, Karvian, Jämijärven ja Siikaisen yhtenäiseksi luontomatkailualueeksi.
Geoparkin tarina kertoo, kuinka alueella lähes kaksi miljardia vuotta sitten poimuttunut vuoristo on aikojen saatossa kulunut ja muuttunut nykyiseksi, laakeaksi soiden, metsien, jokilaaksojen ja harjujen rytmittämäksi maisemaksi. Muistoja muinaisen vuoriston noususta ja tuhosta on kirjoitettu alueen kiviin, kallioihin ja maaperään. Alueelta löytyy eteläisen Suomen suurimpia luonnontilaisia, erämaisia soita. Viehättävät maalaiskylät, kirkot, kivisillat ja vanhat rakennukset kertovat paikallisesta historiasta ja kulttuurista.
Mikä on Geopark?
UNESCO Global Geoparkit kertovat maapallon tarinaa alueensa kansainvälisestikin arvokkaan geologian, elollisen luonnon sekä maisemien ja kulttuuriperinnön avulla. Geopark on UNESCOn kolmas arvostettu aluestatus maailmanperintökohteiden ja biosfäärialueiden lisäksi. Geoparkit edistävät alueensa geologisen perinnön säilyttämistä, ympäristökasvatusta ja kestävää kehitystä muun muassa kestävän matkailun avulla.
Vuonna 2023 maailmanlaajuiseen UNESCO Global Geoparks -verkostoon kuului 177 Geoparkia 46 eri maassa. Suomessa verkostoon kuuluu neljä Geoparkia: Rokua, Lauhanvuori – Hämeenkangas, Saimaa ja Salpausselkä. Kraatterijärvi Geopark on hakenut verkoston jäsenyyttä.
Parkanon Geopark-kohteet
Kaidat vedet
Kaidatvedet on pienistä järvistä koostuva ketju, jotka yhdistyivät yhdeksi järveksi 1950-luvulla, Käenkosken padon rakentamisen myötä. Järvet sijaitsevat kallioperän pohjois-eteläsuuntaisessa ruhjelaaksossa, jossa sijaitsee myös Parkanon keskusta ja Parkanonjärvi. Laakso on osa Geoparkin itäosassa 6–7 kilometrin välein esiintyvien ruhjelaaksojen sarjaa. Nämä kallioperän heikkousvyöhykkeet määrittävät jokien ja järvien sijainnin sekä myös asutuksen sijoittumisen alueella.
Kaitojenvesien rannoilla on kallioita, moreenimaita ja soita. Alue on osa Kyrönkankaan talvitietä, vanhaa tietä Etelä-Suomesta Pohjanmaalle. Tietä käytettiin pääsääntöisesti talvella, järvien jäätymisen jälkeen. Muun muassa italialainen tutkimusmatkailija Giuseppe Acerbi kulki sitä pitkin talvella 1799 matkalla Lappiin ja Nordkappiin.
Messukallio kohoaa Parkanon Kaitojenvesien rannalla. Graniittinen kallio on luontainen maisemapaikka, joka on historiansa aikana tehnyt myös kirkon virkaa. Messukallio on muodostunut 1880–1870 miljoonan vuoden ikäisestä graniitista, joka on syntynyt syvällä muinaisen Svekofennialaisen vuorijonon alla. Se on yksi Geopark-alueen nuorimmista graniiteista. Kivi on karkearakeista ja väriltään punertavaa. Sitä on laajasti näkyvillä Messukallion laella. Kallion pinta on pääosin rapautunut rosoiseksi, mutta messukallion laella on paikoin nähtävissä myös mannerjäätikön virtauksen synnyttämiä uurteita.
Messukallion kerrotaan saaneen nimensä järvellä matkanneelta kirkkokansalta. Kivi sijaitsee vanhan Kyrönkankaan talvitien varrella, jota kuljettiin kesäisin veneillä. Kerran joukko lähiseudun asukkaita oli matkalla Parkanon kirkkoon, kun he joutuivat kovalla myrskyn järvellä ja joutuivat rantautumaan kallion viereen, minkä vuoksi he myöhästyivät kirkosta. Kalliolla vanhin heistä kuitenkin luki ääneen Raamattua ja ihmiset tunsivat helpotusta.
Sormikivi on yksi geopark-alueen suurimmista siirtolohkareista. Kiven muoto muistuttaa kukkaroa, minkä takia sitä on sanottu myös Kukkarokiveksi. Sormikivi on Parkanon suurin siirtolohkare. Kaitojenvesien rannalla sijaitseva kivi koostuu paikallista alkuperää olevasta vaaleanpunaisesta graniitista.
Sormikivi on syntynyt viime jääkauden aikana, kun mannerjäätikkö on irrottanut kiven kalliosta ja kuljettanut sen jäätikön mukana nykyiselle paikalleen. Kiven kulmikas muoto viitaa siihen, että sen kulkeutumismatka on ollut suhteellisen lyhyt. Kansanperinteessä kiven sanotaan joutuneen nykyiselle paikalleen jättiläisen heittämänä. Sormikivi sijaitsee Käpykintukka-luontopolun varrella, Kaitojenvesien rannalla. Kuvagallerian 1. kuva ”Kaidatvedet Sormikivi Pasi Talvitie LH Geopark”
Kustaa-hirven luontopolku kutsuu erityisesti lapsia ja lapsiperheitä nauttimaan luonnosta ja liikkumaan sekä puuhailemaan yhdessä. Luontopolun lähtöpaikka on Metsämuseo, jonka ympäristö tulisijoineen ja pöytäryhmineen tarjoaa hienon paikan eväshetken viettämiseen järven rannassa. Järven rannassa on laavu ja nuotiopaikka.
Alkkianvuori
Alkkianvuori on toinen Lauhanvuori- Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin pääkohteistamme. Alkkianvuori on merkittävimpiä ja monimuotoisimpia Lauhanvuori-Hämeenkangas UNESCO Global Geopark-alueen luontokohteita. Alkkianvuori nousee Suomenselän karun vedenjakajaseudun keskellä 201 metrin korkeuteen meren pinnan yläpuolelle. Sen erikoisuutena ovat jääkauden jälkeisistä meri- ja järvivaiheista kertovat rantakivikot, Raatosulkonnevan rinnesuo, arokosteikot ja mukuramänty. Kirkkaalla säällä pohjoisen puolen kalliolta avautuu upea näköala ympäristöön.
Alkkianvuoren laki koostuu ohuen moreenin peittämistä kalliomaista. Sen laella on jäänteet vanhasta kolmiomittaustornista. Korkeimman rannan taso erottuu maastossa pääasiassa kasvillisuuseroina. Lakialueen moreenimaalla kasvillisuus on rehevämpää, kun taas korkeimman rannan alapuolella kasvillisuus on karua. Vuoren alarinteet koostuvat pääosin hiekasta, sorasta ja kalliomaista. Vuoren pohjoisrinteessä on kalliojyrkänteitä, muinaisrantakivikkoja sekä muutamia näyttäviä siirtolohkareita.
Alkkianvuori sopii hyvin päiväretkikohteeksi. Maasto on osin jyrkkäpiirteistä ja kivikkoista. Alueella kulkee kaksi luontopolkua: Ellinpolku 2,8 km ja Lakilenkki 4,3 km.
Näe ja koe Parkanon luontokohteet
Välineitä vesille
Parkanon kirjasto
Viinikanjoki
Viinikanjoki on keidas Parkanon keskustan tuntumassa. Se on paitsi tunnettu kalastusalue myös virkistyspaikka, jonka Leijonapuistossa on minigolfrata, petankkikenttä, ulkoshakki sekä terassikahvila Kosken Helmi. Puistossa voi lisäksi ihailla ITE-taidetta.
Kalastus
Parkanon Urheilukalastajat ry
Timo Ojalainen (pj) | 044 261 4006 | timo.ojalainen@gmail.com
Kalastusluvat Viinikanjoelle
Parkanon Urheilukalastajat ry
Urheiluliike T. Kinnunen
Shell Parkano
Veneenlaskupaikat järville
• Aurejärventie ja Koisevanlahti (Aurejärvi) Huom. varaukset 050 554 3117
• Aholanlahti (Kuivasjärvi)
• Rännärin sillan vierus Järvisuomentiellä (Linnanjärvi, Kaidatvedet)
Ulkoliikuntapaikat
Ulkoilla ja liikkua voi Kuttikallionpolun kuntoportailla sekä ulkokuntosalilla Rantalanniemessä. Lapsille löytyy useita leikkipuistoja keskustan alueelta. Listauksen ja kartan niistä löydät tästä.
Uimarannat- ja paikat
• Harjulammin uimapaikka, Lapinneva
• Isosaaren uimapaikka, Vuorijärvi
• Lamminkosken kyläseuran uimapaikka, Linnankylä
• Käenkoski, avantouinti
• Vahojärven leirikeskus
• Mikonniemen uimapaikka, Aure
• Lakkikallion uimapaikka, Parkanon keskusta
• Terveystalon uimapaikka, Parkanon keskusta
• Yliskylän uimapaikka, Yliskylä
Pulkkamäki
Haapasen laskettelumäki, Parkanontie/Kairokosken risteys.
SISÄAKTIVITEETIT
PG-Areena
Padelia ja golfia ympärivuotisesti laadukkaissa olosuhteissa, osto verkkokaupasta.
Teollisuustie 9
www.pg-areena.fi
Elämyskellari
Suomen suurin SimWay Hunt metsästys- ja ammuntasimulaattori.
Heinosentie 6A
Elämyskellari
Kuntosalit
Urheilutalon kuntosali
Kunto-ja-painonnostosali
Kunnonliike
www.kunnonliike.fi
Kuntosali Pestis
www.pestis.fi